autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Dalaj Lama, nedosanjani san nekih katoličkih svećenika

AUTOR: Radenko Vadanjel / 18.04.2023.

Radenko Vadanjel

Kršćanstvo, unatoč izrazitoj, gotovo poslovičnoj poniznosti i poslušnosti koju zahtijeva od svojih sljedbenika, odašilje jednu nevjerojatno snažnu poruku, očitovanu kroz inicijaciju ljubavi — ljubavi prema Svevišnjem, i dobivanju te iste ljubavi natrag, od Svevišnjeg. Ljubav nadnaravnog Stvoritelja prema svojim vjernicima jedna je od glavnih originalnosti kršćanstva.

A, tu, u toj inicijaciji ljubavi, posebno mjesto iskupljenja zauzima sudbina sina Božjeg Isusa Krista, koji, prema interpretaciji Biblije, nakon što je u strahotnim mukama na golgoti načas umro, uskrsnuo je već trećeg dana iz svijeta mrtvih, prije nešto više od dvije tisuće godina, te po svemu sudeći, moguće, u nekom još nenapisanom nastavku Biblije, i dalje luta svijetom, pod lažnim imenom, rekli bismo, inkognito.

Nasuprot sudbini Isusa Krista, jedan drugi duhovni prorok, budistički isposnik Buddha, ovoga puta prema tibetanskom učenju, za razliku od Isusa Krista, svako malo umre i uskrsne, reinkarnirajući se uvijek u novom, tek rođenom ljudskom biću.

Pojednostavljeno rečeno, već neko duže vrijeme, točnije 87 godina, prema tibetanskoj vjeri, Buddha se ugodno smjestio u tijelu Tenzina Gyatsoa, poznatijeg kao Dalaj Lama XIV. I zapravo nije mu uopće loše.

Daleko od patnji i muka koje je prošao napaćeni Isus – sin Božji, Dalaj Lama XIV., miljenik je Hollywooda i holivudskih zvijezda, dobitnik Nobelove nagrade za mir, jurca se po svijetu, od sveučilišnih katedri do pop-festivala, gdje ispred tisuće obožavatelja govori o ljubavi, praštanju i toleranciji.

Nositelj je stotine počasnih doktorata, posjetio je sedamdesetak zemalja, bio na šest kontinenata, između ostaloga i u Hrvatskoj. Njegova često citirana životna deviza glasi: ”Nema potrebe za hramovima i kompliciranim filozofijama. Naš vlastiti mozak i srce je naš hram, moja filozofija je ljubaznost”.

Pozicija duhovnog vođe kojeg mnogi vide kao živog sveca, učinila mu je život nadasve zanimljivim, dinamičnim, ali i posve suprotno životnoj filozofiji koju promiče, zaodjenula je njegovu nesavršenu ljudsku osobnost samodopadnošću i egocentrizmom.

Otuda i pomalo ignorantska, istovremeno i zaštitnička nezainteresiranost Dalaj Lame za sve češće javno prozivanje tibetanskih budističkih učitelja koji su zastranili u pedofiliji, posebno onih koji su i optuženi za seksualno zlostavljanje svojih učenica i učenika. Dalaj Lamu XIV. takve stvari jednostavno previše ne zaokupljaju i ne zanimaju.

Jer kod budista je kontrolirano obrazovanje još i danas u mnogim zemljama vezano za samostane kao svojevrsne osnovnoškolske internate, gdje je velika koncentracija odraslih muškaraca – budističkih svećenika u celibatu, te je pedofilija, nažalost, prisutnija nego u drugih religija.

A prema posljednjem javnom izgredu vrhovnog svjetovnog tibetanskog poglavara, presvijetlog Dalaj Lame XIV. u indijskom gradu Daramsali, u kojemu je osamdeset sedmogodišnji Dalaj Lama ispred kamera i šireg auditorija spontano zatražio od nepoznatog devetogodišnjeg dječaka (koji je izrazio želju da mu se približi) da mu posiše jezik, kojega je istovremeno spretno isplazio, a sve nakon što je dječaka dobro ispipao i izgnjavio… da se naslutiti da je spolna nastranost, u smislu zadovoljenja pohote i seksualnog nagona odrasle osobe prema djetetu, u tibetanskom budizmu nešto svakodnevno i očekivano, takoreći ”prirodno”.

I sad se, u ovom trenutku duboko udahnuvši, možemo s gorčinom u srcu zapitati, što su Bogu skrivili naši hrvatski mučenici, proganjani kao veleizdajnici i posljednje fukare, kao takozvani ”pedofili”, od davnog slučaja velečasnog Čučeka iz zagrebačkih Šestina, koji je pipkao djevojčice u petom i šestom razredu kojima je na zamjeni predavao vjeronauk, ili velečasnog Ivanova iz Bibinja, koji je inkomodirao dječake na ispovijedi, tražeći od njih da mu u svojevrsnoj igri pokažu spolovilo i pričaju o masturbaciji, ili najpoznatije žrtve te hrvatske pošasti proganjanja, maltretiranja i šikaniranja naših vjerskih trudbenika, u slučaju velečasnog Ljubičića, župnika i vjeroučitelja iz Banjola na otoku Rabu, koji je nesretnik odrobijao dvije godine zbog nekakvog bludničenja nad maloljetnim dječacima…?

Ili svećenik iz Imotske krajine Madunić, koji je svojim župljankama, tinejdžericama, slao lascivne SMS poruke i nutkao novac za seks? Ili župnik Kožina iz župe Presvetog Srca Isusova, u Zagrebu, koji je, žalosna mu majka, s interneta skinuo na tisuće fotografija obnažene djece ili maloljetnika u eksplicitnom seksualnom ponašanju, a uhićen je u sklopu neke totalno antihrvatske i antikatoličke, inostrane antipedofilske akcije kodnog naziva ”Oliver”, koju je pokrenuo britanski Scotland Yard?

Najnoviji slučaj razapinjanja na križ srama đakovačko-osječkog nadbiskupa Hranića, koji je štitio lokalnog svećenika, sada već pokojnog velečasnog Rajčevca, od teških optužbi za pedofiliju i spolno zlostavljanje pet maloljetnica, posljednja je kap koja je prelila čašu, i koja nam ukazuje na nepovoljan tretman naših vjerskih trudbenika, naspram onih budističkih učitelja, pa i samog Dalaj Lame XIV. – živog sveca i direktne reinkarnacije Buddhe.

Jer ako se ugledamo na Buddhinu reinkarnaciju u liku Dalaj Lame XIV., onda je sve jasno i sve je oprošteno, upravo onako kako i nalaže Dalaj Lamina isprika izrečena 40 dana nakon nemilog incidenta u indijskom gradu Daramsali, kada je snimka nasrtaja Dalaj Lame na dječaka postala virtualna, a koja glasi: ”Njegova Svetost često zadirkuje ljude koje susreće, na nevin i razigran način, čak i u javnosti i pred kamerama”.

Pa upravo tako – evo konačno te skrivene spone koja će ekumenski sljubiti indijski budizam i našu domaću verziju tvrdo kuhanoga katolicizma – sve se odvija ”na nevin i razigran način”, i u našim domaćim župama.

Jedino djecu nakon doživljenih trauma najčešće nitko ne pita za emotivno i mentalno zdravlje, niti kako će dalje kroz život, traumatizirana i okljaštrena, često nesvjesna žrtve čiji su taoci i zatočenici postali, skupa sa svojim obiteljima.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Hrvatska iznad Hrvata
     Premještanje kreveta
     Cirkus! Kakav dobar cirkus! Točno u srijedu
     Priča koja nikada nije ispričana
     Inkvizicija u školama: zašto smeta ženski spolni organ?
     Imamo Zakon o hrvatskom jeziku!
     Jebeni igrač
     Debeli dječak
     Tramvaj zvan čežnja
     Pet koncerata srpske turbofolk pjevačice u zagrebačkoj Areni

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1