autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Dajmo najoštriju osudu zbog zlouporabe i zlostavljanje djece

AUTOR: Mate Uzinić / 18.06.2023.

Mate Uzinić

(Opaska uredništva: Prenosimo Facebook objavu riječkog nadbiskupa Mate Uzinića objavljena i u povodu slučaja Mate Mrše (26), bivšeg voditelja Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, koji je osuđen na osam godina zatvora zbog niza kaznenih djela iz domene pedofilije).

‘Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more” (Mk 9, 42)

Dragi prijatelji,

zlouporaba i zlostavljanje djece zaslužuju najoštriju osudu. Posebno je grozno kada se radi o ljudima koji su djelovali unutar Crkve ili surađivali s crkvenim zajednicama, iz razloga što su oni na najperverzniji način zloporabili povjerenje ljudi koji su uključivali svoju djecu u vjerske i crkvene programe.

Iz medija sam saznao za nepravomoćnu presudu protiv bivšeg voditelja katoličkih skauta u Riječkoj nadbiskupiji i želim naglasiti da opisani zločini imaju posebnu težinu iz razloga što se ovdje radi o zlouporabi autoriteta nad djecom i maloljetnicima i zaslužuju najtežu osudu. Brzo i najteže kažnjavanje ovih zločina od strane sudova može ohrabriti i druge žrtve da i same prijave zlostavljače, kao i pružiti barem mali osjećaj pravednosti u smislu da počinitelj kazneno odgovara za počinjene zločine.

Osoba u ovom slučaju nije bila zaposlenik ili službenik Riječke nadbiskupije, niti je imala kanonski mandat za djelovanje u ime Crkve, ali je na neizravan način i kroz različite aktivnosti bila povezana s Riječkom nadbiskupijom. Zato se, iako nije bilo nikakvih naznaka da se ovakvo što može dogoditi, osjećamo odgovornim da pomognemo žrtvama i učinimo sve kako se ovakvo zlo ne bi moglo ponoviti.

Sve žrtve i njihove obitelji molim oprost za ove bolne i mučne zločine koji su se dogodili. Moramo učiniti sve da ovo zlo zaustavimo. Zato, koliko god je teško, molim žrtve i sve druge koji imaju ikakva saznanja o ovim zločinima da to čim prije prijave policiji i nadbiskupijskom uredu. Naša borba protiv ovog zla mora biti beskompromisna. U crkvenim, župnim, vjerskim programima ne smije biti niti najmanje prostora za ovakve zločince.

Potpunom transparentnošću i suradnjom u policijskim istragama, provođenjem vlastitih kanonskih istraga, kao i provođenjem programa prevencije i edukacije za zaštitu maloljetnika ustrajemo u borbi protiv svakog oblika zlostavljanja maloljetnika i ranjivih osoba. Uz to radimo na što jasnijim procedurama u radu s maloljetnim osobama u cilju njihove zaštite. Riječka nadbiskupija mora biti mjesto nulte tolerancije na svaki oblik zlostavljanja.

S poštovanjem i blagoslovom,

Mate

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Mediteranski teološki susreti: približiti se jedni drugima
     Ovoga Božića nikoga ne ostavimo po strani
     Crkva je majka u ljubavi
     Sloboda i odgovornost za izgovorenu riječ
     Molim oproštenje od homoseksualnih osoba
     Čestitam novom predsjedniku RH Zoranu Milanoviću
     Važnost dijaloga u pluralnom društvu
     Sekularizam pomaže Crkvi
     Koliko i kako ljubiti

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1