autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Četrdeset godina od ”unapređenja” urednika za kurira

AUTOR: Ivica Grčar / 09.11.2023.

Ivica Grčar

U petak 10. studenoga ove godine u Društvu sveučilišnih nastavnika upriličena je konferencija u čast profesora emeritusa Željka Potočnjaka povodom njegova umirovljenja. A potpisani novinar je bio smijenjeni urednik kojega je Željko Potočnjak prije četrdeset godina zastupao u predsudskom postupku tadašnjeg Suda udruženog rada.

Željko Potočnjak je 11. studenoga 1983. godine napisao prema tada važećem zakonu o udruženom radu ”Zahtjev za zaštitu prava radnika” žaleći se na odluku o ”privremenom preraspoređivanju s radnog mjesta urednika u redakciji na radno mjesto skladištara-dostavljača”.

Svega sedam dana nakon podnošenja Potočnjakova teksta Zahtjeva za zaštitu prava, 18. studenoga 1983. godine, izbjegavajući sudski postupak tadašnji su moćnici donijeli: ”Odluku ‘o poništavanju’ Odluke o privremenom raspoređivanju urednika u tjedniku Polet – na poslove i radne zadatke skladištara-dostavljača…”.

Poništavanje odluke o ”preraspodjeli” urednika za dostavljača značilo je puno za odnose u tadašnjim javnim glasilima i novinarstvu.

U kafićima u ”ulici posrnulih komentatora” u Odranskoj ulici, iza Vjesnikova nebodera, zaključeno je tada da više ni oni ”odozgo” ne mogu raditi baš sve što hoće te da, zahvaljujući radno-pravnome tekstu Željka Potočnjaka ”Zahtjev za zaštitu prava”  vrijedi iznaći putove i načine promicanja novinarske neovisnosti i slobode nasuprot i danas vladajućem stranačkom žurnalizmu u režimskim medijima.

A urednik/dostavljač se ubrzo nakon poništenja odluke da je kurir registrirao prema tadašnjem propisu (NN 1/75) u freelancera (osoba koja se profesionalno bavila novinarstvom kao slobodnim zanimanjem). I do danas nije potpisao ni jedan ugovor o radu.

A evo i kako se sve to odvijalo.

U ”uputi o pravnom lijeku” u spomenutoj odluci o ”unapređivanju” urednika za dostavljača bilo je naglašeno da ”zahtjev za zaštitu prava ne odlaže izvršenje odluke”. Prema naputku Željka Potočnjaka, urednik/dostavljač je predao tekst Zahtjeva za zaštitu prava i otišao u Poštu 2 u Branimirovoj ulici u Zagrebu da obavi ”poslove i radne zadatke dostavljača”.

Urednika/dostavljača su dvije godine ranije, 1981. godine pozvali u tadašnji CK omladine i predložili mu da ”preuzme vođenje redakcije tjednika Polet” razjurene zabranama i drugim oblicima pritisaka na tada moćnicima nepodobne redakcije danas legendarnog Poleta. Formalno je nakladnik tjednika Polet bio CK omladine.

Uredniku/dostavljaču je nakon imenovanja za urednika u pola godine uspjelo okupiti oko 200 mladih suradnika u tjedniku Polet, različitih svjetonazora, bilo je članova Saveza komunista, ali većina su bili mladi izvan SK, vjernici, rokeri, mlade feministice, tako da ta redakcija nije bila ”partijski kadrovski inkubator”.

Za dvije godine utjecaj u javnosti Poleta je, nakon prethodnog pada, opet značajno porastao.

No usporedno s rastom utjecaja u javnosti započela su ”ispod stola” nadmetanja dviju unutarpartijskih klika za utjecaj na redakciju Poleta (tzv. Špiljkove i Šuvarove klike).

Uredniku/dostavljaču uz podršku većine redakcije uspijevalo je oko godinu i pol ”levitirati” između dviju suprotstavljenih klika, sve do trenutka ”međufrakcijskog dogovora”, prema kojemu je Polet trebao potpasti pod utjecaj Šuvarove skupine.

Većina članova dotadašnje redakcije je odbila raditi s nametnutim ”Šuvarovim” urednicima. A dotadašnji urednici, uključivo i potpisani novinar, solidarizirali su se s većinom članova ”svoje” redakcije koja je otišla iz Poleta.

Profesoru Potočnjaku na svečanosti povodom njegova umirovljenja uručujem za njegovu osobnu arhivu rukopis Zahtjeva za zaštitu prava (urednika/dostavljača) kao uspomenu na tu njegovu podršku neovisnom novinaru i tadašnjem novinarstvu prije četrdeset godina.

E pa, profesore Potočnjače, hvala Ti.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Sudionici izbora su nasamareni – apstinenti imaju pravo
     Hoće li policija na birališta privoditi izborne apstinente?
     Prijavljujem Plenkovića zbog prijetnje DORH-u i USKOK-u
     Sudstvo i soc-skrbitelji žive od medijske šutnje
     Urušavanje koruptivnog sustava vlasti u pravosuđu
     Mediji u koruptivnoj mreži vlasti
     Nelagoda u javnosti zbog hrvatske pristranosti
     Peticija HND-a radi zaštite ''ficleka'' iz kaznenih istraga
     Djecu od dvije i pet godina soc-skrbitelji vratili majci
     Državne i sudbene vlasti krše prava djece (2)

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1