autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Čarobna riječ euro

AUTOR: Tatjana Gromača / 09.10.2023.

Tatjana Gromača

Otkako u Hrvatskoj imamo ”uveden” euro kao platežnu valutu, možemo konačno odahnuti – uistinu smo, crno na bijelo, Europa, a ne kakav smrdljivi, narogušeni, ratoborni Balkan.

Toj misli nepobitno i pravocrtno (očito poput nekih amplituda) – ide sve u prilog – nevjerojatan prosperitet što ga odnedavno bilježimo u naših, takozvanih ”običnih” građana, dakako, i cjelokupne države, koji se sada još i stubokom povećava (stanje našeg zdravstva, respekt i položaj koje ono uživa u Europi, možda je najočitiji dokaz tome).

Uostalom poslušajmo samo malo uokolo sebe, kada sjednemo na terasu kakvog očajnički priprostog, flekavog domaćinskog cafe bara, negdje nadomak tržnice, Konzuma, Ultre ili Studenca, dok, istovremeno, gladni podno naših nogu iritantno i marljivo vršljaju prignuti, sveudilj prikupljajući užegle listove kupusa i salate, zaudarajući na prastari prdež i kiselinu praznoga želuca…

Naćulimo uši, čujmo o čemu ti naši izraubani i prefrigani, apatični i umorni građani govore – sve se, naime, uokolo naših glava, u takozvanome vakuumu, pretvara u jednu višeglasnu, a unisonu zvonjavu, sazdanu od združene mješavine njihovih glasova – ”Euro! Euro! Eura! Eura! Euro! Eura!”

Sliva se ta histerična, nebulozna rijeka riječi, sazdana gotovo sasvim od brojeva, od suma i iznosa, od toliko i toliko početnih eura: ”Euro i osamdeset centi za kavu”, preko nekih tamo toliko i toliko tisuća eura, za ovo ili ono, za nešto stvarno i nestvarno, postojeće i nepostojeće – što možda uopće ne postoji u tim džepovima, možda je samo dio snova, cilj kojem se teži…

Govori se o eurima, blebeće se, euri lepršaju po zraku poput rođendanskih balona, odzvanjaju veselo poput malih Tintilinića u ušima naših građana, i od toliko nesvjesnog zazivanja, uslijed tih kontinuiranih, neprekidnih obreda što ih naš puk posvećuje bogu Euru, čovjeku se učini (jasno – nedvojbena halucinacija) da pliva povučen strujom tog izraza – snagom njegova zvona i odjeka, kojom kao da se sve još više umnaža i umnaža, i da je sve u toj rijeci (i na njenim obalama, sasvim izvan njena korita), i posvuda uokolo – širom otvorena horizonta, jedan hučeći i brujeći euro, jedna euro amazonski ekstatična vibracija, koja snagom svoje jeke sve pretvara – sve materijalizira u pomamno zveckanje euro talira, u lascivno šuštanje euro novčanica, u jedan neprekidni eurokratski san snova, za kojega bi najbolje bilo da se nikada zbilja ne prekida…

Da, uistinu, tolika je snaga tog izraza ”euro” i toliki je hiperbolizirani intenzitet, skrivena moć njegovog glasnog (polupijanog, pušački hrapavog, zadriglog, hvastavog, čekinjastog, podrugljivog, defetističkog, ljutitog i drečavog…) opetovanja u našoj vlastitoj i navlastitoj suvremenosti, da je taj čaroban izraz spreman uzdići nas iz našeg vlastitog jada i siromaštva, iz naše pokradenosti, prevarenosti i općega poniženja i otpraviti nas snagom svoje vrhunaravne svjetlosti ravno u Svemir – u momentalno i neometano stanje blaženstva, za koje se treba samo moliti i upinjati da još, što dulje, unedogled svijeta i ljudskog života traje, i potraje.

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Nezaboravni romani, remek-djela Fleur Jaeggy
     Impresije s mirovnih susreta zemalja Mediterana Medì
     Suludo ljubavno sljepilo i neistinitosti naše stvarnosti
     Vječni malograđanin
     Oleg Mandić: “Život obilježen Auschwitzom”
     Doživotna kolektivna eutanazija
     Victor Serge, literarni heroj 20. stoljeća
     Slavlje i bezglavlje
     Roman ''Bez'' Bore Ćosića – djelo majstora umjetnosti riječi
     Božićno carstvo prosjaka

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1