autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Božji šator među ljudima

AUTOR: Ante Žderić / 01.08.2023.

Ante Žderić

Crkva nije klub društvene elite, nego zajednica grešnika koja vjeruje evanđelju. Tutnjava koja se čuje rušenje je kula koje Crkvu predstavljaju kao utvrdu, kako bi se ponovno očitovala njezina narav kao Božjeg šatora među ljudima, pod čijim krovom ima mjesta za svakog čovjeka ranjenog grijehom.

Crkvu Bog preobražava iz moćne institucije u zajednicu vjernika koja je Narod Božji, satkanu od Božje svetosti i naše grešnosti. Poruga svijeta na Crkvu uzrok ima u Božjoj svetosti u Crkvi, koju svijet mrzi. Slabosti članova Crkve, napose klera, jesu opravdan motiv kritike, ali nisu pravi razlog mržnje.

Kad bi sinovi i kćeri Crkve nekim čudom i bili savršeni, svijet bi opet na Crkvu gajio porugu.

Bog ruši sve lažne slike Crkve, koje smo nerijetko i sami podržavali. Ona radikalno prestaje biti tutor društva, kako bi se vjerom i životom svojih sinova i kćeri više suobličila Kristovu pozivu da bude sol zemlje i svjetlo svijeta.

Crkva kao dio društva nužno treba strukturu. Bez toga ona bi se naivno rasplinula, a njezina poruka zamaglila. Struktura mora biti sredstvo, a ne cilj Crkve.

Crkva nije tek jedna od sličnih društveno angažiranih zajednica. Ona jest i to, ali je – još i više – znak prodora vječnosti u prostor i vrijeme, most između neba i zemlje te predznak budućega eona koji dolazi. Zato ju nije moguće svesti tek na zajednicu ljudi na Zemlji.

Bog je u Kristu izišao iz sebe, radikalno se lišio svoje svemoći kako bi, kao vidljiv i opisiv čovjek, izišao ususret čovjeku. Čovjek je norma i razlog Božjeg učovječenja i djelovanja.

Crkva se pokazuje kao autentično, otajstveno tijelo Kristovo onda kad čini isto – kad izlazi iz sebe, radikalno se lišava svoje društvene moći i izlazi ususret čovjeku, osobito obespravljenom i malenom. Onom na rubovima društva, obilježenom grijehom.

Time se Crkva, ostajući Božja, očovječuje, a čovjekovo dobro i vječno spasenje (p)ostaje njezina norma, razlog i cilj. Zato Crkvi mora biti strano svako nastojanje da konzervira vlastitu prošlost, diveći se sama sebi.

Ona je pozvana sići do dna čovjekove egzistencije, ponizna i malena, kako bi malenom i ugroženom čovjeku pružila vijest spasenja – Krista – i činila što može za čovjekovo dobro. Poslanje Crkve nije stvarati vojsku istomišljenika, nego naviještati Isusa Krista.

Zato će suvremeno društvo, ne bez asistencije Duha Svetoga, u procesu dovesti do toga da se Crkva iz masovne preobrazi u daleko manju skupinu, socijalno sličnu drugim vjerskim zajednicama, ali Crkvu bogatu plodovima Duha. Ona će, kao takva, biti ”sol zemlje i svjetlo svijeta” – Crkva koja Kristovim svjetlom obasjava čovjekovu egzistenciju.

Ona će biti prisiljena u mučnom se procesu odreći svakog vida trijumfalizma, samodopadnosti i vanjskih uresa, ali će zato blistati nezalazećim Kristovim svjetlom u sebi kao Božjem Narodu i u srcu svakog vjernika.

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Josip Manolić, ogledalo naše uljudbe
     Bog uskrsnuća i kršćani Kajfe
     Zašto bi netko rađao djecu da ona sutra budu nečiji vojnici
     Veliki Bog među svojima
     Čovještvo kao Božja norma
     Božić je postao blagdan u kojemu nema mjesta za Boga
     Evanđelje upakirano u građanske zakone postalo bi karikatura
     Crkva sutrašnjice
     Razapinju u današnjim Magdalenama onog na križu oko vrata
     Sjećamo se – Jasenovac

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1