autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

Bog je bio moja snaga i pjesma i moj Spasitelj

AUTOR: AUTOGRAF / 02.03.2024.

Biskup Franjo Komarica

Umirovljeni banjolučki biskup i apostolski upravitelj mons. Franjo Komarica predvodio je 1. ožujka zahvalno euharistijsko slavlje na kraju obavljanja službe banjolučkog biskupa u katedrali sv. Bonaventure, izvijestila je KTA.

Biskup Komarica slavio je misu u zajedništvu s apostolskim nuncijem nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom, subotičkim biskupom Ferencom Fazekasem, imenovanim banjolučkim biskupom Željkom Majićem i umirovljenim biskupom norveške biskupije Tromsø Berislavom Grgićem, domaćim sinom.

Koncelebriralo je desetak svećenika i asistirala su dvojica đakona. Na misnom slavlju sudjelovale su i sestre redovnice među kojima i regionalna poglavarica sestara Klanjateljice Krvi Kristove s. Zdravka Leutar i provincijalna poglavarica Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga Provincije Majke Divne s. Vinka Bilješko te vjernici iz Banjolučke ali i drugih biskupija te iz Hrvatske i inozemstva.

“Draga braćo i sestre u Kristu Spasitelju! Zahvaljujem dobrom Bogu što mi je omogućio doživjeti ovaj i ovakav trenutak u mome životu, posebno u mome biskupskom služenju u proteklih 38 godina u ovoj mojoj biskupiji. Slavljenjem ove Svete mise zahvalnice želim Bogu još jednom zavaliti Bogu za nebrojena dobročinstva koja mi je udijelio, za svu pomoć, utjehu i obranu koju mi je pružao u brojnim tjeskobnim a i dramatičnim situacijama.

Želim mu zahvaliti za svoje brojne dragocjene suradnike i suradnice, pomoćnike, dobročinitelje i prijatelje koje mi je slao tijekom moga životnog hodočašća sve do današnjeg dana. Također mu želim zahvaliti za sve njegove darove koje je udijelio desetinama tisuća Kristovih vjernika, onima koji su bili do nesretnog rata ili su pak još uvijek članovi naše biskupijske zajednice.

Od srca zahvaljujem svakome od vas ovdje nazočnih što ste, neki od vas uz veliki trud – došli na ovo zahvalno Misno slavlje, koje – kao vaš dugogodišnji biskup odnosno vaš brat u vjeri i prijatelj – večeras slavim zadnji put u ovoj mojoj dosadašnjoj katedrali. Želim ujedno Božjoj providnosti večeras preporučiti sve vas nazočne kao i sve one daleko brojnije nenazočne Kristove vjernike iz naše biskupije iz drugih biskupija i naroda, a koji su s nama u ovoj biskupiji povezani konkretnim i djelotvornim izrazima svoje ljubavi i dobrote.

Neki od njihovih predstavnika su večeras ovdje s nama a koji su prispjeli iz više država i naroda”, kazao je biskup Komarica uvodeći u misno slavlje.

U propovijedi biskup Komarica je istaknuo da, slaveći euharistiju obavljaju kao vjernici “najdragocjeniji je čin kojega kao ljudi to jest kao Božja ljubljena stvorenja smijemo i možemo obavljati”, koji je ujedno “najveći i najučinkovitiji izraz naše ljudske zahvalnosti prema Trojedinom Bogu, izvoru svakog dobrog djela i dara koje primismo i koje primamo”.

“Zahvalnost znači spoznati i priznati što nam je sve darovano – počevši od dijelova našega tijela do naših duševnih i duhovnih sposobnosti pa do brojnih konkretnih djela ljubavi, potpore, utjehe koje smo primili od drugih ljudi, koji su se pokazali kao naši bližnji bez obzira koliko smo mi bili fizički udaljeni od njih.

Zahvalnost je sjećanje srca! Poznato nam je da se dobrotu i ljubav ne može nikojim novcem platiti, jer se one daruju badava! Ali se za njih može zahvaljivati. To želim večeras i činiti – Bogu, dobročiniteljima i svim drugim vjernim Kristovim sljedbenicima prvenstveno članovima naše biskupijske zajednice, za koje sam tijekom svih proteklih godina nosio odgovornost pred Bogom i pred Kristovom Crkvom”, kazao je biskup Komarica.

“Danas pred svima vama i zajedno sa svima vama zahvaljujem u svojoj nedostojnosti i poniznosti dobrome Bogu koji je bio trajna moja pomoć sve ovo vrijeme a osobito u ono dramatično ratno i poratno, – kada su me mnogi – kako veli psalmist – ‘gurali da me obore’. Bog se sve to vrijeme doista pokazao da je bio ‘moja snaga i pjesma i moj Spasitelj’ (usp. Ps 118, 13.14). Zato vas pozivam: zahvaljujte i vi sa mnom Gospodinu jer On je doista dobar i njegova je ljubav vječna!

Zahvaljujem Bogu za sve, dragocjene suradnike i pomoćnike koje mi je dao tijekom svih ovih godina moje biskupske službe: za biskupe, za svećenike i redovnike, đakone, redovnice, za moje crkvene poglavare u Rimu, za dobročinitelje i prijatelje, za brojne molitelje iz biskupije ali i izu drugih naroda, država i krajeva svijeta. Molio sam i molit ću i ubuduće Božji blagoslov, pomoć i utjehu za sve njih!

I još nešto vas sve nazočne ali i brojne nenazočne – moje bližnje molim: da mi oprostite sve ono što sam krivo uradio ili propustio uraditi dobro! Vaša su očekivanja od mene možda bila druga a moje slabosti i mogućnosti neodgovarajuće vašim očekivanjima. Molim i milosrdnoga Boga da mi bude milostiv, a dragu Gospu, Majku milosrđa molim da upravi svoj majčinski pogled na sve nas i da nas preporuči svome milosrdnome Sinu Isus Kristu”, kazao je mons. Komarica na kraju svoje propovijedi.

Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana zahvalna akademija u čast biskupa Komarice.

(KTA / IKA)

 

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Prizanja HND-a za 2023. – glavna nagrada Dori Kršul
     In memoriam Damir Matković
     Biskupi Europe za proširenje EU kao “snažna poruka nade”
     Neoustaški nasrtaji na kampanju ''Hrvatska treba Srbe''
     In memoriam: Mirjana Krizmanić
     Upozorenje Milanoviću. Moguće i poništavanje listi
     In memoriam: Danijel Dragojević
     Vijeće časti HND-a: Bratičević vs Bat / Naš odgovor na laž
     Božićna poslanica arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve
     Olivera Jovanović - glavna i odgovorna urednica Pravoslavlja

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1