autograf.hr

novinarstvo s potpisom

 
Ukrajina zastava

UKRAJINA ČIM PRIJE U EUROPSKU UNIJU!!

EU zastava

12 skupih polovnih aviona u predizbornoj kampanji HDZ-a

AUTOR: Radenko Vadanjel / 09.10.2023.

Radenko Vadanjel

Davno prije, nekada, u bivšoj državi, u hercegovačkom Mostaru, postojala je tvornica aviona i helikoptera (izvjesna tvornica ”Soko”) koja je, između ostaloga, proizvodila i original dijelove za Boeing, Douglas, British Aerospace, Airbus, Dassault Aviation, De Havilland Canada, Sikorsky i mnoge druge.

Bivša država uspjela je dizajnirati, konstruirati i proizvesti vlastite avione i helikoptere svjetske klase u tom industrijskom gigantu sa šest tisuća zaposlenih, kojim je 1949. započela snažna industrijalizacija Hercegovine. Sve se prešutno raspalo poratnih devedesetih godina uz politički blagoslov ondašnjih političara bosanskog SDA i HDZ-a.

Vremena su se od onda dupkom promijenila. Danas hrvatski političari kupuju izraubane avione polovnjake iz Francuske za ogromne novce, veseleći se kao neuka djeca, fotografirajući se pored tih skupih igračaka kao neki rođendanko koji je na poklon od mame i tate dobio prvi bicikl na tri kotača.

Naša postojeća zrakoplovna logistika, njezini resursi, godinama su se osipali i trenutno nisu kadri niti kosilicu za travu popraviti, a kamoli servisirati sofisticirane avione.

Posegnemo li još i za iskustvom aktualnog rata u Ukrajini, gdje su primat na nebu preuzeli jeftini dronovi i funkcionalni obrambeni raketni sustavi, uvidjet ćemo da kupovina skupih Rafala i nije bila najsretniji izbor.

Ali možda ipak nije sve tako crno, možemo bezrezervno zaključiti, jer, priznat ćemo: Nama avioni za borbu zapravo niti ne trebaju.

Nama tih dvanaest polovnih, francuskih ratnih aviona, trebaju doduše za paradiranje, za gizdavo stavljanje šahovnice na rep aviona, za unutarnju politiku, za bildanje mišića, za vojne smotre, prelete hrvatskih aviona hrvatskim nebom, dok smrknuta, gorda lica, s desnicom na srcu, cijela državna regimenta prati pogledom režirano i ovjekovječeno povijesno prelijetanje borbenih zrakoplova na nekoj prigodnoj smotri, a ima li važnije ceremonije i proslave od one uoči parlamentarnih izbora? (Sljedeće godine dolazi nam prvih šest komada – je li uoči izbora?)

Sučelice s avionima, mi, unatoč članstvu u EU, članstvu u NATO-u, šengenskoj granici, najljepšim plažama na svijetu, prekrasnim turističkim vinjetama primorskih gradića, usidrenim jahtama svjetskih milijardera, unatoč nogometnoj reprezentaciji koja je viceprvak svijeta, unatoč Domovinskom ratu iz kojega smo izašli kao pobjednici, i unatoč tih dvanaest preskupih borbenih letjelica (najboljih u regiji), unatoč svemu nabrojanom, mi smo i dalje najsiromašnija članica Europske unije, s nevjerojatnim demografskim padom, ogromnim izljevom mladog, školovanog i osviještenog stanovništva, zdravstvom koje kaska za postignutim standardima u drugim europskim zemljama, mirovinama koje su najniže u EU…

Zar je kupovina preskupih Rafala (milijarda i sto milijuna eura – dostatno za 2.000 vrhunski opremljenih kola hitne pomoći, ili za obične smrtnike 44.000 novih Škoda Oktavija!!) bila doista prijeko potrebna politička odluka u zemlji koja grca pod inflacijom i kroničnim siromaštvom? I odgovor je ”da”, jer je politička elita ocijenila da je za nju i njezinu daljnju sudbinu ta odluka bila jedina ispravna.

Iako su zvanične informacije govorile da će prvih osam aviona biti isporučeno tek krajem 2024. godine, ministar obrane Mario Banožić izjavio je nedavno da će prvih šest Rafala biti u Hrvatskoj početkom drugog kvartala 2024. godine. Istovremeno predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavljuje da će se izbori za Europski parlament u Hrvatskoj održati najvjerojatnije 9. lipnja.

Možemo stoga nedvosmisleno zaključiti da će avioni svoju glavnu i jedinu zadaću, promoviranje i afirmiranje vladajućih, uspješno odraditi već početkom drugog kvartala 2024. kada će, po svemu sudeći, uz izbore za Europski parlament, biti i oni nama važniji, izbori za zastupnike u hrvatski parlament.

Ako tome dodamo i znakovitu izjavu našeg premijera vezanu uz nabavku Rafala, da se tu radi o avionu, ”koji je i lovac i bombarder, čak i nuklearni…”, u iščekivanju javne prezentacije novih aviona i demonstracije istih, uoči parlamentarnih izbora, možemo očekivati od vladajućih u duhu premijerove izjave i svojevrsnu simulaciju bacanja atomske bombe iz tog superiornog zrakoplova, četvrte generacije, negdje na rijetko naseljenim proplancima Like, ili na opustjelim njivama Slavonije, ili pak drito u more, pa što bude.

”Kom obojci, kom opanci”, glavno da se dobiju izbori, pa makar u post atomskoj, distopijskoj eri, nakon uspješne demonstracije učinkovitosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

MOŽETE PODRŽATI AUTOGRAF PA I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN HR8923600001102715720 (SWIFT/BIC: ZABAHR2X za uplate iz inozemstva) ILI PREKO PAYPAL-A. MOŽETE NAZVATI BROJ 060 866 660 / Tel.: 0,49€ (3,75 kn); Mob: 0,67€ (5,05 kn) po pozivu (PDV uključen) ILI POŠALJITE SMS PORUKU sadržaja PODRSKA na broj 667 667 / Cijena 0,82 € (6,20 kn). Operator usluge: Skynet Telekomunikacije d.o.o., info telefon: 01 55 77 555. HVALA! ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Još tekstova ovog autora:

     Hrvatska iznad Hrvata
     Premještanje kreveta
     Cirkus! Kakav dobar cirkus! Točno u srijedu
     Priča koja nikada nije ispričana
     Inkvizicija u školama: zašto smeta ženski spolni organ?
     Imamo Zakon o hrvatskom jeziku!
     Jebeni igrač
     Debeli dječak
     Tramvaj zvan čežnja
     Pet koncerata srpske turbofolk pjevačice u zagrebačkoj Areni

> Svi tekstovi ovog autora
 • DNEVNI TWEEt DRAGE PILSELA

 • MOLIMO VAS DA PODRŽITE AUTOGRAF UPLATOM PREKO PAYPAL-A:
 • ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  ARHIVA – VRIJEME SUODGOVORNOSTI

  VRIJEME SUODGOVORNOSTI – ostale emisije

   

 • vrijeme i suodgovornosti

 • Facebook

 • Donacije

 • Cigle

 • ekumena

 • javni servis

 • prometej

 • argentinski roman

 • povratak adolfa pilsela

 • u što vijerujemo

 • fraktura 1